De cirkelzaag en wat je met dit apparaat kunt doen

Wanneer je je een beetje verdiept in de wereld van het gereedschap, ken je hem vast wel: de cirkelzaag. Ben je misschien van plan om een cirkelzaag aan te schaffen? Dan raden we je aan om eerst dit artikel te lezen. Hier vertellen wij jou waar je op moet letten voordat je een cirkelzaag aanschaft, en wat je met een cirkelzaag zou kunnen doen.

Voordat je een cirkelzaag aanschaft

De cirkelzaag is een veelzijdig gereedschap dat je kunt gebruiken om verschillende soorten houtbewerkingen te doen. Er zijn veel verschillende cirkelzagen op de markt, dus het is belangrijk dat je je goed verdiept voordat je jouw cirkelzaag aanschaft. Een eerste punt waar men vaak aan denkt is natuurlijk de prijs. Een duurdere zaag is vaak van betere kwaliteit en heeft ook meer functies. Maar niet iedereen heeft deze extra functies nodig. Ga dus na wat je met deze zaag wilt gaan doen en of je de extra functies wel echt nodig hebt. Verder is het verstandig om te kijken naar het zaagblad type. Bedenk in welk soort materiaal je wilt gaan zagen zodat je het juiste zaagblad kunt kiezen. Kijk verder naar de zaagdiepte en de zaagblad diameter. Deze beslissen hoe diep de zaag kan zagen. Verder is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. Kijk of de cirkelzaag veiligheidsfuncties heeft, om de veiligheid tijdens het zagen te garanderen. Er zijn dus een aantal zaken waar je naar kunt kijken. Bij Toolnation kan je verschillende cirkelzagen met elkaar vergelijken om zo de beste voor jouw behoeften uit te kiezen.

Hout doorsnijden

In dit deel van het artikel vertellen wij jou over een aantal dingen die je met een cirkelzaag kunt doen. Als eerste is een cirkelzaag ook altijd geschikt om dikke stukken hout door te zagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boomstammen of balken. Zoals eerder in dit artikel vernoemd, is het dan wel belangrijk dat je het juiste zaagblad met een grote diameter gebruikt. Verder moet je hierbij ook rekening houden met dat je op een stabiele ondergrond werkt, zodat je veilig kunt werken. Wil je verder meer weten over de juiste zaagbladen, klik dan hier om meer te weten komen over cirkelzagen.

Rechte  en schuine sneden maken

Daarnaast kun je met een cirkelzaag rechte sneden maken in plaatmateriaal zoals triplex of MDF. Met behulp van een geleiderail of een zaaggeleider kan je nauwkeurige en rechte sneden maken. Verder kun je ook schuine sneden maken door de zaaghoek aan te passen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het maken van schuine kanten op tafelpoten of bij het zagen van dakspanten.

Groeven maken

Door de diepte van het zaagblad te veranderen, kan je ook groeven maken in hout. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het maken van sponningen voor het plaatsen van glas of het maken van verbindingen zoals tand- en groefverbindingen.

Met de juiste cirkelzaag kan jij goed voorbereid beginnen aan jouw nieuwe project.

Lees ook:

De must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier

Heb je onlangs een woning gekocht en komt daar ineens een stuk tuin bij? Of wil je graag meer vrienden en familie helpen bi het onderhouden van de tuin? In beide gevallen ben je waarschijnlijk erg druk op zoek naar de beste must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier.

Lees verder »
Tuingereedschap dat je zeker nodig zult hebben

Als je een tuin hebt en deze goed wilt onderhouden, heb je degelijk tuingereedschap nodig. Welk gereedschap je precies nodig hebt, hangt af van het soort werk dat je gaat doen.

Lees verder »
Berg gereedschap en materialen op een veilige manier op

Als hobbyklusser of professioneel timmerman ben je zuinig op je gereedschap. Je bent gewend aan de machines waarmee je werkt en zit niet te wachten op het onnodig moeten vervangen hiervan. Kies om deze reden voor een professionele werkplaats inrichting, om het gereedschap op een veilige en overzichtelijke manier op te kunnen bergen na het uitvoeren van een klus.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen