Job
Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Ik test gereedschap van alle soorten en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie.
Veel plezier bij het lezen!

Is polijsten voldoende of moet je gaan schuren?

Het blijft lastig om te bepalen of bepaalde schade te herstellen is door deze te polijsten, of dat er een grotere ingreep gedaan moet worden zoals opnieuw spuiten. Soms is het een twijfelgeval maar soms is het ook heel overduidelijk. In deze blog gaan we het hebben over het polijsten van de lak, of dat je misschien toch beter de schuurmachine kunt pakken. 

Waarom polijsten 

Wanneer je bijvoorbeeld ligt schade hebt gereden is er een kans dat je dit gemakkelijk kunt herstellen, door de schade simpelweg bij te polijsten. Wanneer de schade te polijsten valt wordt dit sterk aangeraden, aangezien polijsten een makkelijkere en goedkopere ingreep is. Dan wanneer je de schade opnieuw moet laten spuiten. Daarnaast is het polijsten van de lak ook makkelijker zelf te doen dan het spuiten van een paneel. 

De schade polijsten

Onder de ligte schade verstaan wij krassen die op de auto zitten, maar welke nog wel oppervlakkig zijn. Wanneer er veel lak op de auto zit is een kras sneller weg te polijsten, dan wanneer de lak aan de dunne kant is. Een kras kan heel erg eruitzien en wit uitslaan op bijvoorbeeld een zwarte lak, maar deze krassen zijn soms ook nog weg te polijsten. Als je zelf wilt gaan polijsten, kun je makkelijk een auto polijstmachines bij Nonpaints.com bestellen. Wanneer je echt twijfelt of polijsten wel voldoende is kun je ook alleen de schade polijsten, wanneer het niet voldoende blijkt te zijn moet je evengoed de schuurmachine pakken. 

Wanneer schuren

Het opschuren van de schade en het opnieuw spuiten van het paneel, is het laatste redmiddel om de auto weer strak in de lak te krijgen. Schuren moet je gaan doen wanneer je hele diepe krassen in de auto hebt zitten, of misschien zelfs wel deuken. Bij een deuk kan het mogelijk zijn dat de lak zelf wel te polijsten is, wanneer deze niet is geschuurd. Maar een deuk valt er niet uit te polijsten. In dit geval moet je eerst gaan schuren om de deuk vervolgens uit te deuken, of af te werken met plamuur wanneer uitdeuken geen optie is. 

De schade schuren 

Schade herstellen met behulp van een schuurmachine kun je ook zelf doen, alleen is het wel een moeilijkere tak van sport dan polijsten. Zo kun je bijvoorbeeld een rupes schuurmachine nemen om de schade te herstellen. Bij het schuren moet je er namelijk voor zorgen dat dit heel strak gebeurt, anders zie je het later terug in de lak. Daarnaast moet je ook gelijk een heel paneel schuren, om de kleur zo gelijk mogelijk te laten lijken op de auto. 

Lees ook: