Tuinfrees koopadvies

Tuingereedschap dat je zeker nodig zult hebben

Als je een tuin hebt en deze goed wilt onderhouden, heb je degelijk tuingereedschap nodig. Welk gereedschap je precies nodig hebt, hangt af van het soort werk dat je gaat doen. Elk jaar terugkerende klusjes zijn bijvoorbeeld snoeien en het gazon onderhouden. In deze blog geven we je een overzicht van tuingereedschap voor elke taak in de tuin.

Heggenschaar

Soms hebben planten een snoeibeurt nodig! Dit kan met elektrisch gereedschap of gewoon met de hand. Als je ziet dat er verdorde takken aan de plant zitten of dat de plant zich te veel verspreidt, is het tijd om de snoeischaar te gebruiken. Door te snoeien kunnen er weer nieuwe scheuten groeien. Voor kleinere planten en boompjes is een snoeischaar of heggenschaar voldoende. Grotere bomen hebben vaak telescopisch gereedschap nodig, terwijl een heggenschaar handig is om een strakke haag netjes te houden.

Schepjes

Een tuin zonder planten is eigenlijk geen echte tuin. Groen is niet alleen kalmerend en geeft een positief gevoel, maar het is ook van essentieel belang voor onze planeet. Dus zorg ervoor dat je tuin vol leven en kleur zit. Een schep kan hierbij van pas komen. Maar wat hebben planten nog meer nodig? Juist, water! Een tuinslang (als je een buitenkraan hebt) of zelfs een regenton zijn onmisbaar. Met deze tools houd je je planten gelukkig en gezond, vooral wanneer je ze net in de grond hebt gezet. Tijdens de warmere maanden is het belangrijk om je planten bijna dagelijks water te geven.

Een schoffel

Een schoffel is een handig gereedschap om de grond in de tuin om te woelen, te beluchten en onkruid te verwijderen. Het gebruik ervan is eenvoudig: je plaatst het mes gewoon op de grond en maakt korte bewegingen. Maar let op, wees voorzichtig bij jonge aanplant en vermijd de stammen van de boompjes en planten. Schoffelen in de buurt van jonge aanplant kan namelijk schade veroorzaken. Ook is het belangrijk om voorzichtig te zijn rond planten en bomen die je wilt behouden. Diep schoffelen in hun directe omgeving kan namelijk schade aan de wortels veroorzaken, dus dat kun je beter vermijden.

Een hark

Harken zijn er in verschillende soorten en maten. Eén type hark heeft puntige en stevige stalen tanden aan het uiteinde, wat handig is om de grond open te trekken en grotere stukken onkruid te verwijderen. Een ander type, de bladhark, heeft een flexibele waaier aan het eind van de steel. Het is beter om te kiezen voor een bladhark met stalen tanden in plaats van plastic, omdat ze sterker zijn en langer meegaan. De bladhark komt goed van pas in de herfst wanneer er veel bladeren zijn gevallen. Hiermee kun je al het afgevallen blad gemakkelijk bij elkaar harken. Daarnaast is de bladhark ook handig voor bloesembomen in de tuin, omdat je snel alle afgevallen bloesems kunt opruimen. Met dit tuingereedschap kun jij de meeste klussen in de tuin gemakkelijk uitvoeren!