Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De beste AEG Wasmachine: Koopadvies & Top 5 in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste AEG wasmachine? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om tot de aankoop te komen van een AEG wasmachine die het beste bij jou en de gebruikssituatie past. 

We focussen in dit artikel specifiek op wasmachines van AEG. Sta jij open voor een ander merk of twijfel je nog over het merk? Lees dan vooral ook even ons algemene wasmachine artikel. Daarin gaan we dieper in op de specifieke kenmerken en belangrijke factoren van wasmachines. 

Veel leesplezier!

De AEG wasmachine

AEG is een Duits merk en heeft hoge kwaliteit wasmachines die over het algemeen niet heel hoog geprijsd zijn. AEG heeft voorlader wasmachines met een ladingsvermogen tot wel 10 kg. De meeste van de wasmachines van AEG zijn energiezuinig, binnen de A en B klasse. 

Doe goed onderzoek vooraf 

Doe voordat je een grote uitgave gaat doen áltijd onderzoek naar de verschillende producten (in dit geval binnen AEG) op de markt. Ook binnen een merk zitten er vaak nog veel verschillen tussen, zo ook voor wasmachines. Let daarom goed op wat elke wasmachine aan eigenschappen heeft en welke daarvan het beste bij jou past. Neem in je onderzoek in ieder geval mee:

  • Het maximale vulgewicht i.c.m. grootte van het huishouden
  • Energielabel
  • Toerental
  • Geluidsniveau
  • Wasprogramma’s
AEG heeft veel verschillende wasprogramma's en wasmiddel verdeling opties.

Vulgewicht en grootte huishouden

Het vulgewicht van de wasmachine is het aantal kilo’s was dat in de trommel past. Dit varieert bij AEG van 7 kg t/m 10 kg. Ben je de enige die gebruik maakt van de wasmachine en heb je eenpersoons beddengoed? Dan heb je aan een vulcapaciteit van 7 kg voldoende. Hoe groter het huishouden of de wasjes die je gaat doen, hoe groter vulgewicht je nodig hebt. 

Energielabel

Wij adviseren om altijd voor een zuinige wasmachine te kiezen. Je kan op het energielabel zien hoe zuinig de AEG wasmachine is. Per 1 maart 2021 is er een nieuw energielabel geldig voor wasmachines. Je kan veel informatie van het energielabel aflezen. Op het label zie je de hoeveelheid kWh (kilowattuur) per 100 wasbeurten. Dat is je verbruik.  Als je wil doorrekenen naar energieverbruik per jaar, houd er dan rekening mee dat een gemiddeld huishouden rond de 220 wasjes per jaar doet.

Toerental

AEG wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut voor katoen. Wasprogramma’s voor gevoeligere stoffen gebruiken een lager toerental zodat je kleding niet beschadigt. Op veel machines kun je het toerental ook zelf kiezen. Met een hoger toerental komt de was droger uit de wastrommel. 

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de AEG wasmachine tijdens het centrifugeren wordt uitgedrukt in decibel.  Er zijn verschillende geluidsniveau’s:

  • Extra stil: (minder dan) 70 dB
  • Stil: 71/72 dB
  • Normaal: 73-76 dB
    Luid: (meer dan) 77 dB

Wasprogramma’s

Zoals iedere wasmachine, heeft de AEG vele verschillende wasprogramma’s. De meeste standaard programma’s (zoals bonte was, katoen, hete was, snel was, wol/zijde) zitten standaard op elke AEG wasmachine. De meer premium wasmachines van AEG kunnen ook wasprogramma’s hebben met stoom (ProSteam), kleurvast wassen (ÖKOPower) en Anti-allergie. Ook zijn er speciale opties voor bepaalde typen hardnekkige vlekken (bloed, gras en wijn).

AEG heeft wasmachines van hoge kwaliteit

Onze keuze

AEG L9FENS96 – 9000 serie review

AEG L9FENS96 – 9000 serie


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste AEG wasmachine 2023 - Top 5

5. AEG L6FB86BGV - ProSense

Waarom we fan zijn:
Deze wasmachine heeft een maximaal vulgewicht van 8 kilogram en is hierdoor geschikt voor middelgrote gezinnen.

Met energieklasse B is dit een redelijk duurzame wasmachine waar je niet al te veel aan kwijt bent aan het einde van het jaar. Per cyclus verbruikt het apparaat 43 liter water. Tijdens het wassen is er wel een geluidsniveau van 75 dB, er is dus geen geluiddemper aanwezig. De kwaliteit van het wassen en de duurzaamheid maken dit echter weer goed. Ook komt je wasgoed goed droog uit de droger omdat hij met een toerental tot 1600 per minuut kan centrifugeren. Dat is zeer hoog, want bij de meeste wasmachines is 1400 het maximale toerental wat ze bereiken.

Een wascyclus duurt gemiddeld 205 minuten. En je kunt kiezen uit 16 verschillende programma’s waaronder anti-kreuk, babykleding, beddengoed, eco, opfrissen en nog veel meer. Er is dus altijd wel een geschikt programma voor jouw wasgoed te vinden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 8 kg
Toerental: 1600 r/min 
Geluidsniveau: 75 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: B

Video

AEG L6FB86BGV - ProSense

Bekijk verschillende aanbieders

4. AEG L8FE8KGS - 8000 serie

Waarom we fan zijn:
De AEG L8FE8KGS – 8000 serie is vergelijkbaar met de eerder besproken AEG wasmachine, echter is dit model nog 30% zuiniger.

De nummer 4 heeft een laadvermogen van 8 kg en de mogelijkheid om kort te wassen maakt hem ideaal als je vaak in tijdsnood zit. Het toerental van 1600 zorgt ervoor dat je was vrij droog uit de machine komt waardoor niet alleen de was-, maar ook de droogtijd van korte duur is. Toch is deze AEG wasmachine met energielabel A nog zuiniger dan de nummer 5 en dat vinden wij natuurlijk belangrijk in deze tijd.

Waar bij traditionele wasmachines de machine vol moest zitten om naar behoren te functioneren, zorgt de ProSense technologie ervoor dat wanneer de ruime trommel niet helemaal vol zit hij toch goed werkt. Deze AEG wasmachine is namelijk in staat om de hoeveelheid kleding te detecteren en zodoende de watertoevoer hierop aan te passen. Dit zorgt niet alleen voor een droog resultaat, maar het vermindert ook drastisch de hoeveelheid water en elektriciteit die nodig is. Daarom staat deze duurzame wasmachine op nummer 4 in deze lijst.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 8 kg
Toerental: 1600 r/min 
Geluidsniveau: 76 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: A

Video

AEG L8FE8KGS - 8000 serie

Bekijk verschillende aanbieders

3. AEG L6FBN9ECO 6000 serie ProSense®

Waarom we fan zijn:
De L6FBN9ECO 6000 serie ProSense® heeft een vulgewicht van 9 kilogram waardoor deze zeker de overweging waard is als je een groot gezin hebt.

We beginnen de top 3 beste AEG wasmachines met de L6FBN9ECO. Deze wasmachine is speciaal ontworpen om de kwaliteit van je kleding te behouden. In de Care trommel wordt je was zacht gewassen. Daarnaast past de ProSense technologie zelf het tijds-, water- en energieverbruik aan op de hoeveelheid was die je in de trommel hebt gestopt. Je kleding wordt daardoor nooit te lang gewassen waardoor de stof langer mooi blijft.

Net als de nummer 4 heeft deze wasmachine energielabel A en is dit dus een milieuvriendelijke keuze. Er is gebruik gemaakt van een koolborstelloze motor waardoor het apparaat lekker duurzaam is en jaren mee kan gaan. Al met al raden wij deze wasmachine aan voor mensen die grote hoeveelheden was willen wassen en daarvoor een duurzame wasmachine aan willen schaffen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1400 r/min 
Geluidsniveau: 76 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: A

Video

Bekijk verschillende aanbieders

2. AEG L7FENS96AD - 7000 serie - AutoDose

Waarom we fan zijn:
De AEG L7FENS96AD is een slimme wasmachine die automatisch wasmiddel doseert en te bedienen is vanaf de My AEG Care-app.

We kunnen natuurlijk niet de beste AEG wasmachine onthullen zonder het eerst over de AEG L7FENS96AD gehad te hebben. Deze wasmachine heeft eveneens een vulvermogen van 9 kilogram en is daardoor eveneens geschikt voor grotere gezinnen. En er zijn 10 verschillende programma’s en je kunt ook voor het stoomprogramma kiezen, hierdoor kreukt kleding minder en hoef je het eigenlijk bijna niet meer te strijken.

Toch valt dit model op in vergelijking met de eerder besproken wasmachines door twee slimme functies waar de vorige drie wasmachines niet over beschikken. Je kunt dit model ten eerste bedienen met de My AEG Care-app op zowel Androis, iOS en Windows. Met deze app kun je een wasprogramma selecteren en de machine laten draaien. En ten tweede  helpt deze wasmachine zelf een handje mee door automatische wasmiddeldosering. De was doen wordt hierdoor nog gemakkelijker en dat zorgt ervoor dat wij deze wasmachine op de tweede plaats hebben gezet.

Lees hier de gebruikershandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1600 r/min 
Geluidsniveau: 76 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: A

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Beste koop van 2023: AEG L9FENS96 – 9000 serie

Waarom we fan zijn:
De
AEG L9FENS96 – 9000 serie wast je kleding extra zacht doordat deze een waterontharder bevat.

Een ruim laadvermogen van 9 kg maakt hem geschikt voor grote ladingen die na een toerental van 1600 per minuut zeer droog uit de machine zullen komen. Verder beschikt deze AEG wasmachine van alle gemakken waar de bovenstaande modellen ook van genieten. Denk aan de stoomfuncties ÖKOMix technologieën en -modules en de mogelijkheid om verlaat je wasprogramma te beginnen.

Toch is de nummer 1 AEG wasmachine op deze lijst de meest geavanceerde en heel duurzaam met energielabel A. De 9000 serie van AEG is namelijk uitgerust met een waterontharder die kalk uit het water filtert om zo vrijwel elke kans op kleurvervaging te voorkomen. Dat is een kenmerk waar de andere niet over beschikken en dit houdt je kleding extra lang mooi. In de aanschaf is dit wel het meest prijzige model van deze lijst, maar als je de investering maakt weet je zeker dat je het beste model hebt wat nog vele jaren mee zal gaan en je kleding in tip top conditie weet te houden.

Lees hier de gebruikershandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1600 r/min 
Geluidsniveau: 75 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: A

Video

AEG L9FENS96 – 9000 serie review

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk onze artikelen over de beste wasmachines per merk

Lees hier ons artikel over de beste AEG droger

Dit is wat Coolblue en Bol de beste AEG wasmachine vinden

Nog meer informatie over de AEG wasmachine

Lees hieronder onze antwoorden op de vragen die het meest worden gesteld over AEG wasmachines. Heb jij toch nog een onbeantwoorde vraag? Neem dan vooral even contact met ons op!

Wat is de beste wasmachine van AEG?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste AEG wasmachine de AEG L9FENS96 – 9000 serie. AEG is een Duitse producent van elektrische en elektronische onderdelen en apparaten, waaronder huishoudelijke apparaten en keukenapparatuur. AEG biedt bijna elk onderdeel van de wasmachine apart aan, waardoor je snel je machine kan herstellen. Ze hebben ook een heel gamma aan accessoires om je wasmachine te personaliseren en deze beter binnen je huishouden past. 

is AEG een goed merk?

Ja, AEG is een goed en betrouwbaar merk. Het is een Duits merk van hoge kwaliteit, maar is wat betreft prijspositionering een stuk goedkoper van Miele, en eerder vergelijkbaar met de prijzen van Bosch en Siemens wasmachines. 

Is AEG een goede wasmachine?

Ja, een AEG wasmachine is van hoge kwaliteit. Zoals hierboven beschreven levert het Duiste merk AEG huishoudapparatuur, waaronder wasmachines, van hoge kwaliteit. 

Wat is een goede AEG wasmachine voor weinig geld?

Alle wasmachines in onze AEG wasmachine top 5 zitten wat betreft prijs in het midden segment. Lees onze volledige top 5 om te zien welke AEG wasmachine je met een kleiner budget kan aanschaffen.

Hoe wij AEG wasmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende AEG wasmachines onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste AEG wasmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek