Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De beste Bosch Droger? Ons advies en de Top 5 in 2023

In dit artikel

Op zoek naar een goede Bosch wasdroger?  In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste Bosch droger te vinden voor jou en je gebruikssituatie. 

Om wegwijs te raken in het aanbod hebben wij daarnaast een top 5 samengesteld met Bosch wasdrogers die het beste uit ons onderzoek kwamen. Bij ons onderzoek hebben wij gekeken naar verschillende specificaties waaronder droogcapaciteit, aantal beschikbare programma’s, extra functies, de technologie achter de wasdroger, maar natuurlijk ook naar de prijs.

Weet je nog niet zeker of je voor een Bosch droger of een droger van een ander merk wil kiezen? Lees dan ook ons algemene artikel over wasdrogers.

Veel leesplezier!

Hoe je de beste Bosch droger kiest

Een Bosch wasdroger is een flinke investering en het is dan ook belangrijk dat je de juiste Bosch wasdroger kiest die bij jouw behoeften past. Wij raden daarom altijd aan om goed onderzoek te doen naar verschillende wasdrogers en na te denken over wat jij in je Bosch wasdroger zoekt. Neem in je onderzoek in ieder geval deze elementen mee:

  • Type wasdroger: warmtepomp of condens
  • Maximaal vulgewicht
  • Afvoer
  • Geluidsniveau
  • Energielabel
  • Gebruiksgemak

Type wasdroger: warmtepomp of condens

Er zijn twee manieren waarop een droger de vochtige lucht kan afvoeren. Deze kan met een slang naar buiten worden afgevoerd (luchtafvoerdroger), of worden opgevangen in een bak in de droger (condensdroger). Een droger die de lucht via een slang afvoert is sneller klaar dan een condensdroger, maar is minder energiezuinig. Met een condensdroger heb je maar een derde nodig van de energie die een luchtafvoerdroger gebruikt. De reden hiervoor is dat bij een condensdroger de warme lucht in de droger zelf blijft in plaats van naar buiten geblazen, waardoor minder energie nodig is om te verwarmen. 

Een nieuwer type wasdroger is een variant op de condensdroger en heet de warmtepompdroger. Dit type droger haalt door middel van compressie van een koelmiddel warmte uit de omgevingslucht. Dit type wasmachine is nog zuiniger dan de condensdroger.

Bosch drogers hebben een top bouwkwaliteit en gaan lang mee.

Maximaal vulgewicht 

Het vulgewicht geeft aan hoeveel wasgoed er in de Bosch wasdroger past. Normaal gesproken is een wasdroger met een trommelinhoud van 7 kg geschikt voor 1 of 2 personen. Voor een groter huishouden is 8 kg vulgewicht meer geschikt.

Er zijn ook Bosch wasdrogers die een inhoud hebben van 9 kg of meer. Deze zijn geschikt voor grotere gezinnen of wanneer je bijvoorbeeld op kamers woont en een wasmachine deelt. 

De afvoer

Om het water uit de droger af te voeren heb je de keuze uit een reservoir of de afvoer. Als je gebruik maakt van het reservoir, dan kun je deze na afloop van het programma heel simpel uit de wasdroger halen en in de douche of een gootsteen legen.

Bij het gebruik van de afvoer moet de Bosch droger met een afvoerset aan de afvoer worden aangesloten. Dit is handig, omdat het water op deze manier automatisch afgevoerd wordt en je nooit kan vergeten de condensbak te legen. 

Het geluidsniveau

Bosch wasdrogers kunnen tijdens het centrifugeren best lawaaierig zijn. Afhankelijk van waar je de droger plaatst kan dit vervelend zijn. Let daarom altijd even op het geluidsniveau in dB van de droger. 

Energielabel

Op het energielabel van de Bosch wasdroger kan je veel informatie aflezen. Het energielabel is net als voor wasmachines per 1 maart 2021 aangepast. De zuinigste droger heeft energielabel A en de minst zuinige energielabel G. 

Het gebruiksgemak 

Een Bosch wasdroger moet intuïtief in gebruik zijn. Daarom is het belangrijk dat de wasdroger goed en duidelijk laat zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je deze kunt instellen. Bekijk daarom voor de aanschaf even de verschillende opties (zoals besturen via de app) en knoppen om te bepalen of je een droger handig vindt in gebruik of niet. 

Bosch drogers zijn zacht voor de kwaliteit van je kleding.

Onze keuze

Bosch WTX88MK0FG - Serie 8

Bosch WTX88MK0FG – Serie 8


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Bosch droger 2023 - Top 5

5. Bosch WTN83202NL – Serie 4

Waarom we fan zijn:
Degelijke condensdroger met anti-allergie programma.

De eerste Bosch droger in onze lijst is een condensdroger met energielabel B. Een condensdroger droogt de was op hoge temperaturen. Vanwege de ingebouwde vochtigheidssensor stopt de Bosch droger automatisch met drogen wanneer het programma is gestopt.

Aan het einde van elk programma hoor je een geluidssignaal. Dankzij het SensitiveDrying systeem zal jouw kleding altijd mooi blijven tijdens het drogen. Het is ook mogelijk om EcoPerfect te selecteren. Hierdoor draait het droogprogramma energiezuinig. Er past ongeveer 7 kilogram aan wasgoed in de trommel.  Jaarlijks verbruik je ongeveer 499 kWh met deze Bosch droger. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: condensdroger
Energieklasse: B
Maximaal geluidsniveau: 65 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 7 kg
Diepte: 62,5 cm

Video

Bosch WTN83202NL

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch WTR88T00NL – Serie 6

Waarom we fan zijn:
Hele zuinige droger met bescherming tegen krimpen.

De Bosch WTR88TT00NL is een warmtepompdroger met energielabel A. Hiermee is het een van de zuinigste modellen op de markt. Deze Bosch droger is ook vrij stil; hij produceert 64 dB. Net als in de nummer 5, zit in deze droger een vochtigheidssensor waardoor de droger nooit langer bezig is dan nodig.

Met AutoDry wordt je wasgoed beschermd tegen hoge temperaturen en zal niet beschadigd raken of krimpen.  Ook is het mogelijk om een timer in te stellen zodat de Bosch droger pas in de daluren gaat draaien. Deze Bosch droger maakt ook gebruik van een antiVibration-wand. Hierdoor staat de droger stabieler en zijn er minder trillingen. Dat komt ook het geluidsniveau ten goede. Ook zit er een kinderslot op. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: warmtepompdroger
Energieklasse: A
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 8 kg
Diepte: 65 cm

Video

Bosch WTR88T00NL - Serie 6 droger

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch WTR88TE0FG – Serie 6

Ook deze Bosch droger heeft weer energielabel A+++ waardoor hij ontzettend zuinig is. Tevens zien we ook weer die AntiVibration-wand weer terug waardoor het apparaat stabiel staat, minder trillingen veroorzaakt en een verminderd geluidsniveau heeft. Ook zijn er weer 15 programma’s waar je uit kunt kiezen waaronder overhemden, kreukherstellend, katoen, dons, extra snel en handdoeken.

De AutoDry technologie die gebruikt wordt zorgt ervoor dat jouw kleding altijd op de juiste manier gedroogd wordt zodat alles zo goed als nieuw uit de droger komt. Dankzij SensitiveDrying geniet je van de beste droogprestatie. Hierbij wordt er warme milde lucht aan alle kanten van de trommel ingeblazen, waarna het zacht ronddraait met de soft-meenemers. Het wasgoed blijft hierdoor niet plat op de trommel liggen waardoor je zacht wasgoed krijgt zonder kreuken. Heb je een keer haast? Gebruik dan het superkort40 programma. Hiermee wordt jouw was binnen 40 minuten gedroogd.

Het is met deze Bosch droger mogelijk om gebruik te maken van eindtijduitstel en je kunt ook zelf de programmaduur instellen. En ben je nog een paar sokken tegenkomen die in de wasmachine verstopt zaten? Dan kun je deze gewoon tijdens een huidig programma toevoegen. Bij normaal gebruik ben je jaarlijks ongeveer 39 euro aan energiekosten kwijt voor dit apparaat en 176 kWh. Er is helaas geen energiebesparingsfunctie aanwezig, maar je kunt de droger natuurlijk ook tijdens de daluren laten draaien.

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: warmtepompdroger
Energieklasse: A
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 8 kg
Diepte: 65,2 cm

Video

Bosch WTR88TE0FG

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch WTU87600NL – Serie 6

Waarom we fan zijn:
Zuinige droger met zelfreinigende condensor. 

Op de tweede plaats ook een zeer zuinige droger met energielabel A. De condensor van de Bosch WTU87600NL is zelfreinigend. Hierdoor heb je minder onderhoud aan het apparaat. In de droger zit DUO-tronic technologie waardoor het vochtniveau automatisch gemeten wordt zodat het programma niet langer draait dan nodig is. Wil je graag dat jouw wasgoed extra hygiënisch gedroogd wordt? Maak dan gebruik van het AllergiePlus programma.

Gemiddeld ben je ongeveer 40 euro per jaar kwijt aan het gebruik van deze Bosch droger. Dit komt neer op 177 kWh per jaar. Het apparaat produceert ongeveer 64 dB geluid tijdens het drogen waardoor het als een redelijk stil model ervaren wordt. De droogcapaciteit is 8 kilogram, waardoor deze Bosch droger geschikt is voor middelgrote huishoudens.

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: warmtepompdroger
Energieklasse: A
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 8 kg
Diepte: 65,2 cm

Video

Bosch WTU87600NL

Bekijk verschillende aanbieders

1. Beste koop van 2023: Bosch WTX88MK0FG – Serie 8

Er kan er natuurlijk maar één de beste Bosch droger zijn. Uit ons onderzoek is gebleken dat dit de Bosch WTX88MK0FG – serie 8 is. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een nieuwer model. Het apparaat heeft energielabel A+++ gekregen waardoor hij ontzettend zuinig is. Er wordt hier tevens ook weer gebruik gemaakt van een zelfreinigende condensor waardoor je minder onderhoud hoeft te verrichten aan het apparaat.

Je kunt gebruik maken van 11 verschillende programma’s om jou was droog te krijgen waaronder overhemden, dons, kreukherstellend, beddengoed, sportkleding en nog veel meer. Gemiddeld duurt zo’n programma ongeveer 215 minuten. Hoewel dat lang klinkt, moet je niet vergeten dat dit apparaat ontzettend zuinig is. Je bent jaarlijks ongeveer 44 euro kwijt aan het gebruik van deze Bosch droger met een droogcapaciteit van 9 kilogram. Het ActiveAir programma is een goed voorbeeld van hoe deze Bosch droger energiezuinig werkt. Met het ActiveAir programma wordt jouw wasgoed door hete lucht gedroogd. De lucht wordt economisch verwarmd waardoor je tot 60% minder energie gebruikt en nog steeds een perfect resultaat hebt. Ook is het mogelijk om het AllergiePlus programma te gebruiken voor mensen met een allergie of een gevoelige huid.

Uiteraard is hier ook weer sprake van een fabrieksgarantie van 2 jaar. Mocht er toch iets niet naar behoren werken, dan zullen de monteurs naar jouw huis komen om het apparaat te repareren. Zo hoef jij niet met 55,5 kilogram naar de winkel te gaan sjouwen en blijft alles gewoon op zijn plek staan.

Download hier de gebruiksaanwijzing. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: warmtepompdroger
Energieklasse: A
Maximaal geluidsniveau: 62 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 9 kg
Diepte: 65,2 cm

Video

Bosch WTX88MK0FG - Serie 8

Bekijk verschillende aanbieders

Lees ook onze artikelen over de beste drogers per merk

Bekijk ook onze andere artikelen over Bosch huishoudelijke apparaten

Nog meer van Bosch? Bekijk ook onze artikelen over Bosch gereedschap

Dit is wat Coolblue en Bol de beste wasdrogers vinden

Nog meer informatie over Bosch wasdrogers

Hoe lang gaat een Bosch droger mee? 

De levensduur van een Bosch droger hangt samen met het aantal droogbeurten. Met een Bosch droger kan je gemiddeld zo’n 3750 keer drogen. Dat is heel veel en een gemiddeld huishouden kan er dan ook maar liefst 24 jaar mee doen. Bij aankoop van een Bosch droger kan je er daarom zeker van zijn dat deze een hele tijd mee gaat. 

Wat is de beste Bosch droger op dit moment? 

Op dit moment is de beste droger de Bosch WTU87675NL – Serie 6. Wij hebben onafhankelijk heel veel drogers vergelijken en beoordeeld en vinden dit de beste droger op de markt. Lees onze uitgebreide review over dit product op deze pagina. 

Wat is het verschil tussen een Bosch condens- en een Bosch warmtepompdroger? 

Het grote verschil tussen een Bosch condensdroger en een Bosch warmtepompdroger is dat een warmtepompdroger de warme lucht hergebruikt terwijl een condensdroger dat niet doet. Een Bosch condensdroger droogt met een hogere temperatuur en blaast deze hete lucht vervolgens naar buiten. Je moet daarom een lucht afvoerslang op je condensdroger aansluiten. Ook gebruikt een condensdroger daardoor meer energie en is deze niet zo milieuvriendelijk. Een Bosch warmtepomp droger gaat efficiënter met de warme lucht om en blaast deze steeds opnieuw de trommel in. Daardoor is deze een stuk zuiniger en beter voor het milieu. De meeste warmtepomp drogers hebben dan ook energielabel A.

Wat kost een droger van Bosch? 

Een droger van Bosch kost tussen de €459 en €1029. Hoe geavanceerder hoe duurder. Afhankelijk van jouw eisen en budget is er altijd wel een geschikte wasdroger te vinden. In dit artikel hebben wij de 5 beste Bosch drogers uitgelicht en beoordeeld. Als je op zoek bent naar een goedkoper model dan raden wij de Bosch WTN83202NL – Condensdroger aan. Maakt prijs iets minder uit en wil je een wasdroger van de beste kwaliteit dan is de Bosch WTX88MK0FG – Serie 8 waarschijnlijk iets voor jou. 

Hoe wij Bosch wasdrogers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 12 verschillend Bosch wasdrogers onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Bosch wasdrogers vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek