Wat is spourmuurisolatie precies?

Wat is spouwmuurisolatie precies?

Een goed geïsoleerd huis is van groot belang voor het behoud van een aangename temperatuur en het verminderen van energieverbruik. Een van de meest effectieve vormen van isolatie is spouwmuurisolatie. Maar wat houdt spouwmuurisolatie precies in en hoe werkt het? In dit artikel zullen we de basisprincipes van spouwmuurisolatie verkennen en de voordelen ervan bespreken.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een constructie die bestaat uit twee afzonderlijke muren met daartussen een open ruimte, de spouw genaamd. Deze constructie wordt vaak toegepast in huizen die na 1920 zijn gebouwd. De spouwmuur heeft als doel om vochtproblemen in de binnenmuur te voorkomen en de isolatie van het huis te verbeteren.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie houdt in dat de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Dit kan worden gedaan door kleine gaatjes te boren in de voegen van de buitenmuur en hier het isolatiemateriaal in te spuiten. Het isolatiemateriaal vult de spouw volledig op, waardoor er geen luchtcirculatie meer plaatsvindt en warmteverlies wordt verminderd.

Welke materialen worden gebruikt?

Er zijn verschillende materialen die kunnen worden gebruikt voor spouwmuurisolatie. Een van de meest voorkomende materialen is glaswol. Glaswol bestaat uit zeer fijne glasvezels die zijn samengeperst tot een isolerende mat. Een ander veelgebruikt materiaal is EPS-parels, ook wel piepschuim genoemd. Deze parels worden in de spouw geblazen en vormen zo een isolerende laag. Daarnaast kunnen ook andere materialen zoals PUR-schuim of steenwol worden gebruikt.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Het isoleren van de spouwmuur brengt verschillende voordelen met zich mee. Een van de belangrijkste voordelen is energiebesparing. Door de warmte beter binnen te houden, hoeft er minder gestookt te worden en kan er dus flink worden bespaard op de energierekening. Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie voor een comfortabeler binnenklimaat. Door het verminderde warmteverlies voelt het huis warmer aan en zijn er minder koude plekken in de woning. Ook geluidsisolatie is een positief effect van spouwmuurisolatie. Geluid van buitenaf wordt beter gedempt, waardoor er minder overlast is van bijvoorbeeld verkeer of buren.

Kosten en terugverdientijd

De kosten voor spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de grootte van de spouw. Gemiddeld genomen liggen de kosten tussen de €15 en €30 per vierkante meter. Hoewel de initiële investering hoog lijkt, is spouwmuurisolatie vaak binnen enkele jaren terugverdiend. Dit komt door de energiebesparing die wordt gerealiseerd. Het exacte aantal jaren dat nodig is om de investering terug te verdienen, hangt af van verschillende factoren zoals het energieverbruik en de isolatiewaarde van het materiaal.

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Niet alle huizen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben meestal geen spouwmuur. Daarnaast kunnen er ook andere redenen zijn waarom spouwmuurisolatie niet mogelijk is, zoals vervuiling van de spouw of vochtproblemen. Het is daarom belangrijk om een specialist in te schakelen die kan beoordelen of jouw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie.

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »
De voordelen van aanmaakblokjes en stookhout

Wanneer de winter aanbreekt, verandert het landschap in een betoverend wit wonderland. Echter, de betovering van het seizoen kan snel verdwijnen als je je realiseert dat je niet goed voorbereid bent op de koude temperaturen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen