Zelf een bloembak maken

Wil je graag de creativiteit in je loslaten en zelf een mooie bloembak voor in de tuin maken? Dan ben je hier op de goede plek. We leggen je graag uit welke stappen je moet ondergaan en welke materialen je nodig hebt voor jouw ideale plantenbak. Daarnaast geven we je ook graag wat handige tips mee. Ga je voor een houten of een cortenstaal bloembak? Lees snel verder om zelf een houten bloembak te maken. 

Wat heb je nodig?

Voordat je kunt beginnen heb je natuurlijk de juiste materialen en gereedschap nodig. Allereerst zul je moeten bedenken van welk materiaal je de bloembak wilt maken en wat de afmetingen van de bak gaan worden. Het meest voor de hand liggende materiaal is hout. Maar wat heb je nou precies nodig voor het maken van een houten plantenbak? De gereedschappen die je nodig hebt tijdens het proces zijn: een boormachine, schroevendraaier, zaag en een schuurmachine of schuurpapier voor de afwerkingen. Daarnaast heb je nog een rolmaat en spijkers nodig. Wanneer je dit allemaal verzamelt hebt, kun je het materiaal gaan aanschaffen. Kies een mooi soort hout en een anti-worteldoek voor de bodem. Houdt er rekening mee dat je wat hout zult verliezen bij het zagen dus koop altijd wat extra dan het exacte aantal. 

Aan de slag!

Voordat je van start gaat is het verstandig om een bouwtekening te maken zodat je zeker weet dat het goed gaat. Maak een tekening op het formaat dat je van tevoren hebt bepaald. 

Allereerst is het van belang om het hout te schuren met schuurpapier of machine. Vervolgens begin je met de bodemplaat en maak daaromheen de onderste rand van de bloembak.  Zo ga je door totdat de bloembak de gewenste hoogte heeft. Zorg ervoor dat je elke rij goed vastmaakt en dat ze recht op elkaar staan. Om een scheve bak te voorkomen. Let er bij de afwerking op dat je gaten maakt in de bodem zodat het water weg kan lopen. Je wilt natuurlijk niet dat jouw mooie bloemen verdrinken in de bak. Tot slot bekleed je de bodem van de bak met een anti-worteldoek zodat het mooi kan blijven groeien. 

Een eigen bloembak in elkaar knutselen is dus nogal een klus en we begrijpen het zeker als je daar niet al te veel zin of tijd voor hebt. Je kunt er dan natuurlijk ook voor kiezen om een houten plantenbak kant en klaar te kopen. Dit bespaart je een hoop tijd en moeite en is minstens zo mooi als de eigen creatie.

Lees ook:

De innovaties en trends in windenergie

Windenergie heeft de afgelopen decennia een flinke opmars gemaakt. Niet voor niets zijn er steeds meer windturbines in Europa te zien. Alhoewel duurzame windenergie al veel ontwikkelingen heeft doorgemaakt, zijn er tegenwoordig nog steeds genoeg innovaties en trends waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste innovaties en trends op het gebied van windenergie voor je op een rij.

Lees verder »
Hoe kies je de juiste zaag voor je klus?

Het kiezen van de juiste zaag voor je klus is niet eenvoudig. Zo bestaan er allerlei verschillende soorten zagen met verschillende functionaliteiten. Bovendien zijn er ook de nodige verschillen in welke zaag het meest geschikt is voor een bepaalde klus. Om voor jezelf een passende keuze te maken, geven we je in dit artikel drie factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een zaag. 

Lees verder »
Steek je handen uit de mouwen: zelf een prieel bouwen

Ben je je tuin na al die jaren een beetje zat? Je bent blij met je meubels en je planten, maar je mist iets… Door middel van een prachtig prieel kun je je tuin net iets extra’s geven. Je ziet priëlen en paviljoenen voornamelijk in parken, maar ze komen ook steeds vaker voor in voor- en achtertuinen. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een prieel is en hoe je zelfstandig een prieel bouwt. Bob de Bouwer is er niets bij! 

Lees verder »
De must-haves voor gereedschappen

Regelmatig zal het voorkomen dat je iets hebt om te klussen in huis. Het is dan fijn als je alle gereedschappen bij de hand hebt. Anders werk je namelijk met materialen die helemaal niet passen bij de klus, dit kan leiden tot beschadigingen en verwondingen. Maar welke materialen heb je sowieso nodig tijdens het klussen?

Lees verder »
De cirkelzaag en wat je met dit apparaat kunt doen

Wanneer je je een beetje verdiept in de wereld van het gereedschap, ken je hem vast wel: de cirkelzaag. Ben je misschien van plan om een cirkelzaag aan te schaffen? Dan raden we je aan om eerst dit artikel te lezen. Hier vertellen wij jou waar je op moet letten voordat je een cirkelzaag aanschaft, en wat je met een cirkelzaag zou kunnen doen.

Lees verder »
Een veelzijdige tool voor gereedschap experts

Voor iedere gereedschap expert zijn goede gereedschappen een essentieel onderdeel van hun werkzaamheden. Je kunt jouw toolbox naar een hoger niveau tillen door gebruik te maken van veelzijdige gereedschappen. Ze zijn namelijk een waardevolle aanvulling!

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen