Zelf een bloembak maken

Wil je graag de creativiteit in je loslaten en zelf een mooie bloembak voor in de tuin maken? Dan ben je hier op de goede plek. We leggen je graag uit welke stappen je moet ondergaan en welke materialen je nodig hebt voor jouw ideale plantenbak. Daarnaast geven we je ook graag wat handige tips mee. Ga je voor een houten of een cortenstaal bloembak? Lees snel verder om zelf een houten bloembak te maken. 

Wat heb je nodig?

Voordat je kunt beginnen heb je natuurlijk de juiste materialen en gereedschap nodig. Allereerst zul je moeten bedenken van welk materiaal je de bloembak wilt maken en wat de afmetingen van de bak gaan worden. Het meest voor de hand liggende materiaal is hout. Maar wat heb je nou precies nodig voor het maken van een houten plantenbak? De gereedschappen die je nodig hebt tijdens het proces zijn: een boormachine, schroevendraaier, zaag en een schuurmachine of schuurpapier voor de afwerkingen. Daarnaast heb je nog een rolmaat en spijkers nodig. Wanneer je dit allemaal verzamelt hebt, kun je het materiaal gaan aanschaffen. Kies een mooi soort hout en een anti-worteldoek voor de bodem. Houdt er rekening mee dat je wat hout zult verliezen bij het zagen dus koop altijd wat extra dan het exacte aantal. 

Aan de slag!

Voordat je van start gaat is het verstandig om een bouwtekening te maken zodat je zeker weet dat het goed gaat. Maak een tekening op het formaat dat je van tevoren hebt bepaald. 

Allereerst is het van belang om het hout te schuren met schuurpapier of machine. Vervolgens begin je met de bodemplaat en maak daaromheen de onderste rand van de bloembak.  Zo ga je door totdat de bloembak de gewenste hoogte heeft. Zorg ervoor dat je elke rij goed vastmaakt en dat ze recht op elkaar staan. Om een scheve bak te voorkomen. Let er bij de afwerking op dat je gaten maakt in de bodem zodat het water weg kan lopen. Je wilt natuurlijk niet dat jouw mooie bloemen verdrinken in de bak. Tot slot bekleed je de bodem van de bak met een anti-worteldoek zodat het mooi kan blijven groeien. 

Een eigen bloembak in elkaar knutselen is dus nogal een klus en we begrijpen het zeker als je daar niet al te veel zin of tijd voor hebt. Je kunt er dan natuurlijk ook voor kiezen om een houten plantenbak kant en klaar te kopen. Dit bespaart je een hoop tijd en moeite en is minstens zo mooi als de eigen creatie.

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »
De voordelen van aanmaakblokjes en stookhout

Wanneer de winter aanbreekt, verandert het landschap in een betoverend wit wonderland. Echter, de betovering van het seizoen kan snel verdwijnen als je je realiseert dat je niet goed voorbereid bent op de koude temperaturen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen