Zo ontwerp je een groene tuin

Jouw tuin ziet er netjes uit. Mooie stenen, een leuke tuinset en een speelhoekje voor de kinderen. Toch mist er iets voor jouw gevoel. Je vindt namelijk dat de tuin veel te weinig groen heeft. Gelukkig lees je in dit blog wat jou te doen staan om de tuin groener te maken!

De voorbereidingen

Om ervoor te zorgen dat jouw tuin een succes wordt, is het goed om eerst te kijken wat de mogelijkheden zijn. Elke tuin is anders en kan dus ook anders ingericht worden. Houd bijvoorbeeld rekening met de bodem van jouw tuin. Voel waar deze droog is en waar deze juist nat is. Op basis hiervan weet je waar je welke planten neer kunt zetten. Je wilt immers dat jouw planten zich op een geschikte plek bevinden, zodat ze lekker lang meegaan en jouw tuin doen stralen. Tot slot is een goed tuinontwerp fijn voor jou, want je bent minder tijd kwijt aan het onderhouden van jouw groene tuin. Dan is het eindelijk tijd om jouw boodschappenlijstje samen te stellen. Graszaad, tuinaarde en gereedschap zijn altijd een goed idee voor een groene tuin. De rest is aan jou!

Waarom een groene tuin?

Een tuin plantvriendelijk maken is best een klus. Het is dus niet gek dat je je eerst wilt inlezen om te weten of het echt de moeite waard is. Natuurlijk ziet een tuin met veel groen er prachtig uit, mits deze goed bijgehouden wordt. Het is ook goed voor het milieu om jouw tuin een stuk groener te maken. Het wordt namelijk een paradijs voor een hoop insecten, zoals prachtige vlinders en bijen. Ook wordt het een aangename plek voor egels en vogels, die ervoor zorgen dat de slakken uit jouw tuin blijven. Je doet jouw buurt een gunst met jouw groene tuin, want het riool hoeft veel minder water op te vangen. Het water zakt immers goed weg in de tuin, waar dat bij een betegelde tuin heel moeilijk gaat. Allemaal voordelen dus! Maar hier blijft het niet bij, want je kunt ook sedumdak laten aanleggen. Het mooie is dat veel gemeenten hiervoor subsidies geven. Ideaal, toch?

Reden genoeg om gelijk de handen uit de mouwen te steken. Maak eerst een goed ontwerp die goed bij jouw tuin past en daarna is het tijd om te winkelen. Een groene tuin is namelijk goed voor de insecten, jezelf én jouw buurt! Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten over een groene tuin? 

Lees ook:

De must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier

Heb je onlangs een woning gekocht en komt daar ineens een stuk tuin bij? Of wil je graag meer vrienden en familie helpen bi het onderhouden van de tuin? In beide gevallen ben je waarschijnlijk erg druk op zoek naar de beste must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier.

Lees verder »
Tuingereedschap dat je zeker nodig zult hebben

Als je een tuin hebt en deze goed wilt onderhouden, heb je degelijk tuingereedschap nodig. Welk gereedschap je precies nodig hebt, hangt af van het soort werk dat je gaat doen.

Lees verder »
Berg gereedschap en materialen op een veilige manier op

Als hobbyklusser of professioneel timmerman ben je zuinig op je gereedschap. Je bent gewend aan de machines waarmee je werkt en zit niet te wachten op het onnodig moeten vervangen hiervan. Kies om deze reden voor een professionele werkplaats inrichting, om het gereedschap op een veilige en overzichtelijke manier op te kunnen bergen na het uitvoeren van een klus.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen