Hoe moet je een plafondlamp ophangen?

Hoe moet je een plafondlamp ophangen?

Heb je een nieuw huis of heeft je woning een nieuwe look nodig? Dan is het licht het belangrijkste dat in orde moet zijn. Een goede verlichting zorgt ervoor dat je gemakkelijk bepaalde handelingen kunt uitvoeren. Daarnaast heeft verlichting invloed op de sfeer in het huis en de kleuren in de ruimtes van je woning. Heb je geen ervaring met het ophangen van lampen, dan kan Straluma je helpen met het oplossen van deze mysterie. Wil je handig worden in het ophangen van plafondlampen? In dit artikel lees je een aantal simpele stappen om dit voor elkaar te krijgen.

Stap 1 – Doe de benodigdheden-check

Om plafondlampen te kunnen ophangen, zul je eerst wel de juiste tools in huis moeten hebben. Maak een lijstje waarin je de materialen en gereedschappen die je nodig hebt noteert en af vinkt als je die thuis hebt liggen. Vaak heb je materialen, zoals een spaarlamp, pluggen en schroefhaak nodig. Verder is het handig om gereedschappen als een spanningzoeker, boormachine, striptang, schroevendraaier en steenboor in huis te hebben.

Stap 2 – Schakel de stroom uit

Voordat je gaat werken met allerlei stroomdraden, is het zeer belangrijk de stroom uit te schakelen. Gebruik een spanningzoeker op het aan aansluitpunt om te controleren of er nog stroom aanwezig is. Werk je aan meerdere lampen tegelijkertijd, plak dan een stickertje op de plekken waar de stroom is uitgeschakeld. 

Stap 3 – Bevestigen

Om een lamp te bevestigen, zul je eerst de bevestigingsbeugel moeten plaatsen. Afhankelijk van de type centraaldoos die je hebt, zul je bevestigingsbeugel moeten vastschroeven aan de centraaldoos of het plafond. Bij de laatste handeling moet vaak geboord worden, dit is vaak in oudere huizen het geval. Vervolgens zul je de elektriciteitsdraden moeten strippen. Strip de bruine en blauwe draad kaal en plaats ze in de openingen van het kroonsteentje en schroef ze vast. Nadat het bevestigingsbeugel is geplaatst, kun je het armatuur plaatsen. Deze schroef je aan elkaar vast door twee schroeven (afhankelijk van de type plafondlamp) vast te draaien aan de zijkant van de bevestigingsbeugel. 

Stap 4 – De lamp vastdraaien

De laatste stap is het vastdraaien van de lamp in de fitting. Controleer nog een laatste keer of de schroefjes stevig zijn vastgedraaid en zet de stroom weer aan. Als je lamp aangaat, heb je succesvol eigenhandig een lamp opgehangen.

Kortom, de verlichting is erg belangrijk in je woning. Met een paar simpele stappen kun je eigenhandig je plafondlampen in je woning ophangen. 

Lees ook:

Gereedschap voor grondwerkzaamheden bij een tuinaanleg

Als een echte vakman die tuinen en andere groenvoorzieningen aanlegt, ben je constant met je handen bezig. Daarnaast kun je je persoonlijke creativiteit gebruiken om elke tuin esthetisch aangenaam te maken. Echter, is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen hebt om de grondwerkzaamheden uit te voeren.

Lees verder »
Verhuizen: welke belangrijke spullen heb je nodig?

Je gaat verhuizen: een enorme en tijdrovende klus die je zo snel mogelijk klaar wil hebben. Maar, wat heb je allemaal nodig om deze klus zo soepel en gemakkelijk mogelijk te klaren? Er zijn zeker hulpmiddelen die jouw verhuizingsproces kunnen vergemakkelijken. In dit artikel lees je welke spullen je het beste kunt regelen om jouw verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen