Hoe moet je een plafondlamp ophangen?

Hoe moet je een plafondlamp ophangen?

Heb je een nieuw huis of heeft je woning een nieuwe look nodig? Dan is het licht het belangrijkste dat in orde moet zijn. Een goede verlichting zorgt ervoor dat je gemakkelijk bepaalde handelingen kunt uitvoeren. Daarnaast heeft verlichting invloed op de sfeer in het huis en de kleuren in de ruimtes van je woning. Heb je geen ervaring met het ophangen van lampen, dan kan Straluma je helpen met het oplossen van deze mysterie. Wil je handig worden in het ophangen van plafondlampen? In dit artikel lees je een aantal simpele stappen om dit voor elkaar te krijgen.

Stap 1 – Doe de benodigdheden-check

Om plafondlampen te kunnen ophangen, zul je eerst wel de juiste tools in huis moeten hebben. Maak een lijstje waarin je de materialen en gereedschappen die je nodig hebt noteert en af vinkt als je die thuis hebt liggen. Vaak heb je materialen, zoals een spaarlamp, pluggen en schroefhaak nodig. Verder is het handig om gereedschappen als een spanningzoeker, boormachine, striptang, schroevendraaier en steenboor in huis te hebben.

Stap 2 – Schakel de stroom uit

Voordat je gaat werken met allerlei stroomdraden, is het zeer belangrijk de stroom uit te schakelen. Gebruik een spanningzoeker op het aan aansluitpunt om te controleren of er nog stroom aanwezig is. Werk je aan meerdere lampen tegelijkertijd, plak dan een stickertje op de plekken waar de stroom is uitgeschakeld. 

Stap 3 – Bevestigen

Om een lamp te bevestigen, zul je eerst de bevestigingsbeugel moeten plaatsen. Afhankelijk van de type centraaldoos die je hebt, zul je bevestigingsbeugel moeten vastschroeven aan de centraaldoos of het plafond. Bij de laatste handeling moet vaak geboord worden, dit is vaak in oudere huizen het geval. Vervolgens zul je de elektriciteitsdraden moeten strippen. Strip de bruine en blauwe draad kaal en plaats ze in de openingen van het kroonsteentje en schroef ze vast. Nadat het bevestigingsbeugel is geplaatst, kun je het armatuur plaatsen. Deze schroef je aan elkaar vast door twee schroeven (afhankelijk van de type plafondlamp) vast te draaien aan de zijkant van de bevestigingsbeugel. 

Stap 4 – De lamp vastdraaien

De laatste stap is het vastdraaien van de lamp in de fitting. Controleer nog een laatste keer of de schroefjes stevig zijn vastgedraaid en zet de stroom weer aan. Als je lamp aangaat, heb je succesvol eigenhandig een lamp opgehangen.

Kortom, de verlichting is erg belangrijk in je woning. Met een paar simpele stappen kun je eigenhandig je plafondlampen in je woning ophangen. 

Lees ook:

De innovaties en trends in windenergie

Windenergie heeft de afgelopen decennia een flinke opmars gemaakt. Niet voor niets zijn er steeds meer windturbines in Europa te zien. Alhoewel duurzame windenergie al veel ontwikkelingen heeft doorgemaakt, zijn er tegenwoordig nog steeds genoeg innovaties en trends waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste innovaties en trends op het gebied van windenergie voor je op een rij.

Lees verder »
Hoe kies je de juiste zaag voor je klus?

Het kiezen van de juiste zaag voor je klus is niet eenvoudig. Zo bestaan er allerlei verschillende soorten zagen met verschillende functionaliteiten. Bovendien zijn er ook de nodige verschillen in welke zaag het meest geschikt is voor een bepaalde klus. Om voor jezelf een passende keuze te maken, geven we je in dit artikel drie factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een zaag. 

Lees verder »
Steek je handen uit de mouwen: zelf een prieel bouwen

Ben je je tuin na al die jaren een beetje zat? Je bent blij met je meubels en je planten, maar je mist iets… Door middel van een prachtig prieel kun je je tuin net iets extra’s geven. Je ziet priëlen en paviljoenen voornamelijk in parken, maar ze komen ook steeds vaker voor in voor- en achtertuinen. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een prieel is en hoe je zelfstandig een prieel bouwt. Bob de Bouwer is er niets bij! 

Lees verder »
De must-haves voor gereedschappen

Regelmatig zal het voorkomen dat je iets hebt om te klussen in huis. Het is dan fijn als je alle gereedschappen bij de hand hebt. Anders werk je namelijk met materialen die helemaal niet passen bij de klus, dit kan leiden tot beschadigingen en verwondingen. Maar welke materialen heb je sowieso nodig tijdens het klussen?

Lees verder »
De cirkelzaag en wat je met dit apparaat kunt doen

Wanneer je je een beetje verdiept in de wereld van het gereedschap, ken je hem vast wel: de cirkelzaag. Ben je misschien van plan om een cirkelzaag aan te schaffen? Dan raden we je aan om eerst dit artikel te lezen. Hier vertellen wij jou waar je op moet letten voordat je een cirkelzaag aanschaft, en wat je met een cirkelzaag zou kunnen doen.

Lees verder »
Een veelzijdige tool voor gereedschap experts

Voor iedere gereedschap expert zijn goede gereedschappen een essentieel onderdeel van hun werkzaamheden. Je kunt jouw toolbox naar een hoger niveau tillen door gebruik te maken van veelzijdige gereedschappen. Ze zijn namelijk een waardevolle aanvulling!

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen