Zo maak je van jouw woning een smart home 

Steeds meer huishoudens toveren hun woning om tot een smart home; 83% van de Nederlanders maakte vorig jaar al gebruik van een slim apparaat. In veel gevallen gaat het hierbij om een smart tv of bijvoorbeeld een slimme elektriciteitsmeter. Bij aanpassingen aan de meterkast of bij de keuze voor een nieuwbouwwoning wordt standaard gebruik gemaakt van zo’n slimme elektriciteitsmeter. Het maakt dat je als bewoner niet langer handmatig de meterstanden door hoeft te geven aan het eind van het jaar; de leverancier leest de meterstanden zelf op afstand uit. Naast de slimme elektriciteitsmeter en smart tv is er meer mogelijk! Wist je dat een slimme stekker kopen je in staat stelt om zelfs een bouwdroger slim te maken? 

Het slim maken van een bouwdroger met zo’n stekker kan interessant zijn, wanneer je de bouwdroger ’s nachts automatisch uit wilt laten schakelen. Zo hebben de buren er in de avonduren geen last van.

Kies voor slimme verlichting binnen je woning 

Een andere interessante optie is de keuze voor slimme verlichting in huis. Met slimme verlichting profiteer je niet alleen van de mogelijkheid om de lampen automatisch in en uit te laten schakelen, ook kun je de intensiteit van de verlichting aanpassen. Waar je voorheen een dimmer aan de wand plaatste, stel je de lichtintensiteit van een lamp voortaan in met een app op je mobiele telefoon of tablet. Het automatisch in en uit laten schakelen van lampen is voornamelijk interessant op de momenten dat je zelf niet aanwezig bent. Het helpt je de kans op een inbraak in huis te verkleinen. Zie het als een vervanger voor de klassieke tijdschakelaar.

Aan de slag met een slimme thermostaat

Naast de slimme elektriciteitsmeter, wordt ook de slimme thermostaat vaak al geplaatst bij nieuwbouwwoningen. Het gaat om een thermostaat die te koppelen is aan een app. In de app kun je niet alleen ontzettend veel data vinden over je verbruik, maar ook de temperatuur regelen. Dit kun je koppelen aan verschillende profielen; een profiel voor werkdagen, een profiel voor de weekenden en bijvoorbeeld voor de periode dat je op vakantie bent. Lees hier meer over een slimme thermostaat en de voordelen die het je biedt. Je kunt een slimme thermostaat zelf aansluiten; online vind je er verschillende stappenplannen voor. Vaak heb je niet veel meer gereedschap nodig dan een aantal schroevendraaiers en een spanningsmeter. 
 

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »
De voordelen van aanmaakblokjes en stookhout

Wanneer de winter aanbreekt, verandert het landschap in een betoverend wit wonderland. Echter, de betovering van het seizoen kan snel verdwijnen als je je realiseert dat je niet goed voorbereid bent op de koude temperaturen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen