Zo monteer jij jouw eigen trapleuning: stappenplan

trapleuning monteren

Trapleuningen zijn een essentieel onderdeel van de trap. Zo zorgen ze niet alleen voor extra veiligheid, maar kunnen ze ook de esthetiek van je interieur verbeteren. Of je nu een bestaande trapleuning vervangt of een nieuwe installeert, het monteren ervan lijkt op voorhand een uitdagende klus. Echter is dit met het juiste stappenplan en goed gereedschap prima zelf uit te voeren. In deze blog nemen we u stapsgewijs mee in de montage van trapleuningen.

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voordat je begint, is het belangrijk om over de juiste materialen en gereedschappen te beschikken. Denk hierbij aan:

  • Leuningen (paal/balk)
  • Schroeven
  • Nylon pluggen
  • Betonboren
  • Trapleuninghouders
  • Keilbouten (bij blinde trapleuning houders)
  • Waterpas
  • Potlood
  • Boormachine

Stap 2: Bepaal de juiste hoogte

Het is van essentieel belang dat de trapleuningen op juiste hoogte komen te hangen. De aanbevolen hoogte varieert, meestal tussen de 85 en 95 cm boven de traptreden. Markeer de juiste hoogte met een potlood af.

Stap 3: Plaats de trapleuninghouders

De trapleuninghouders ondersteunen de leuningen en worden aan de muur bevestigd. Plaats de houders op de gemarkeerde hoogte en zorg ervoor dat ze waterpas hangen. Markeer de locatie van de bevestigingsgaten met een potlood.

Stap 4: Boor de gaten en bevestig de leuninghouders

Gebruik een boormachine in combinatie met een betonboor en boor de gemarkeerde schroefgaten. Plaats de pluggen in de boorgaten en bevestig de leuninghouders met schroeven, bij voorkeur spaanplaatschroeven. Zorg voor een stevige bevestiging, zodat de houders later veel gewicht kunnen dragen.

Stap 5: Monteer de leuning

Schuif de leuning in of op de houders. Meestal hebben trapleuningen aan het uiteinde een kap die te verwijderen is, zodat je de leuning kunt monteren. Zodra de leuning op zijn plaats zit, plaats je de kappen terug en bevestig je leuning met schroeven.

Stap 6: Controleren en testen

Nadat alles is gemonteerd, adviseren we om alles nog even goed bij langs te lopen. Check nog even of alle leuninghouders goed vastzitten en of alles mooi waterpas bevestigd is. Trek voorzichtig aan de leuninghouders om te kijken of ze los komen. Het is van groot belang dat alles goed vast zit, zodat de veiligheid gegarandeerd kan worden.

Stap 7: Werk af en pleeg onderhoud

Zodra het geheel is afgerond kun je er nog voor kiezen om het een en ander af te werken. Zo kun je schroefgaten of bevestigingspunten afwerken met houtvuller of plamuur. Zorg er in ieder geval voor dat je de eerste tijd de trap nog even regelmatig checkt. Het kan namelijk zijn dat er schroeven een beetje los komen na verloop van tijd. 

Vooraf lijkt het monteren van trapleuningen een enorme klus, maar met dit stappenplan en het juiste gereedschap is het goed te doen. Het is van belang om de veiligheid altijd voorop te stellen en alles goed stevig te bevestigen. Check alles liever 1 keer teveel dan 1 keer te weinig. Met een goed gemonteerde trapleuning ga je niet alleen veilig de trap op en af, maar geniet je ook van een prachtig element in je woning!

Lees ook:

Het belang van tuinverlichting

Tuinverlichting is meer dan een decoratief element. Het draagt bij aan de sfeer en veiligheid in je tuin. Juist geplaatste verlichting kan de mooiste aspecten van je tuin benadrukken.

Lees verder »
Wat is spourmuurisolatie precies?

Een goed geïsoleerd huis is van groot belang voor het behoud van een aangename temperatuur en het verminderen van energieverbruik. Een van de meest effectieve vormen van isolatie is spouwmuurisolatie.

Lees verder »
De must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier

Heb je onlangs een woning gekocht en komt daar ineens een stuk tuin bij? Of wil je graag meer vrienden en familie helpen bi het onderhouden van de tuin? In beide gevallen ben je waarschijnlijk erg druk op zoek naar de beste must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier.

Lees verder »
Tuingereedschap dat je zeker nodig zult hebben

Als je een tuin hebt en deze goed wilt onderhouden, heb je degelijk tuingereedschap nodig. Welk gereedschap je precies nodig hebt, hangt af van het soort werk dat je gaat doen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen