De innovaties en trends in windenergie

Windenergie heeft de afgelopen decennia een flinke opmars gemaakt. Niet voor niets zijn er steeds meer windturbines in Europa te zien. Alhoewel duurzame windenergie al veel ontwikkelingen heeft doorgemaakt, zijn er tegenwoordig nog steeds genoeg innovaties en trends waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste innovaties en trends op het gebied van windenergie voor je op een rij.

Grotere windturbines

Om te beginnen wordt er tegenwoordig steeds meer gebruikgemaakt van grotere windturbines met een hoger vermogen. Deze windturbines kunnen meer wind opvangen en produceren daardoor meer elektriciteit. Het resulteert niet alleen in een hogere energieopbrengst, maar ook in lagere kosten per eenheid opgewekte energie.

Offshore windenergie

Ook offshore windenergie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zoals de naam al zegt, zijn dit windturbines die op zee staan. Het voordeel hiervan is dat de wind er doorgaans krachtiger en stabieler is. Bovendien is er op zee meer ruimte beschikbaar, waardoor er zeer veel turbines kunnen worden geplaatst.

Floating windturbines

Ten derde zijn ook floating windturbines een opkomende innovatie op het gebied van windenergie. Het is een vorm van offshore windenergie waarbij de turbines niet worden verankerd aan de zeebodem, maar op het wateroppervlak drijven. Hierdoor kunnen ze ook in diepere wateren worden geïnstalleerd.

Slimme windturbines

Tegenwoordig bestaan er ook al slimme windturbines. Ze beschikken over geavanceerde sensoren en regelsystemen. Deze technologieën stellen windturbines in staat om data te verzamelen over de snelheid en richting van de wind. Hiermee kan op de lange termijn de duurzaamheid van de turbines worden verbeterd. 

Opslag van windenergie

Niet alleen het opwekken, maar ook het opslaan van windenergie is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. Aangezien windenergie sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden kan energieopslag helpen om mensen toch van stabiele stroom te voorzien. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van duurzame batterijen om de windenergie op een zuinige manier op te slaan.

Steeds vaker zijn er in Europa windturbines te zien. Dat komt doordat ze voor een duurzame energieopwekking zorgen. Toch zijn er op het gebied van windenergie nog steeds genoeg trends en innovaties waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van grote windturbines. Hiermee wordt er tegenover lagere kosten meer energie opgewekt. Ook vormen van offshore windenergie zoals floating windturbines worden steeds vaker toegepast. Tot slot wordt er de laatste tijd ook veelvuldig gewerkt met slimme windturbines en een duurzame opslag van de opgewekte energie.

Lees ook:

Hoe kies je de juiste zaag voor je klus?

Het kiezen van de juiste zaag voor je klus is niet eenvoudig. Zo bestaan er allerlei verschillende soorten zagen met verschillende functionaliteiten. Bovendien zijn er ook de nodige verschillen in welke zaag het meest geschikt is voor een bepaalde klus. Om voor jezelf een passende keuze te maken, geven we je in dit artikel drie factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een zaag. 

Lees verder »
Steek je handen uit de mouwen: zelf een prieel bouwen

Ben je je tuin na al die jaren een beetje zat? Je bent blij met je meubels en je planten, maar je mist iets… Door middel van een prachtig prieel kun je je tuin net iets extra’s geven. Je ziet priëlen en paviljoenen voornamelijk in parken, maar ze komen ook steeds vaker voor in voor- en achtertuinen. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een prieel is en hoe je zelfstandig een prieel bouwt. Bob de Bouwer is er niets bij! 

Lees verder »
De must-haves voor gereedschappen

Regelmatig zal het voorkomen dat je iets hebt om te klussen in huis. Het is dan fijn als je alle gereedschappen bij de hand hebt. Anders werk je namelijk met materialen die helemaal niet passen bij de klus, dit kan leiden tot beschadigingen en verwondingen. Maar welke materialen heb je sowieso nodig tijdens het klussen?

Lees verder »
De cirkelzaag en wat je met dit apparaat kunt doen

Wanneer je je een beetje verdiept in de wereld van het gereedschap, ken je hem vast wel: de cirkelzaag. Ben je misschien van plan om een cirkelzaag aan te schaffen? Dan raden we je aan om eerst dit artikel te lezen. Hier vertellen wij jou waar je op moet letten voordat je een cirkelzaag aanschaft, en wat je met een cirkelzaag zou kunnen doen.

Lees verder »
Een veelzijdige tool voor gereedschap experts

Voor iedere gereedschap expert zijn goede gereedschappen een essentieel onderdeel van hun werkzaamheden. Je kunt jouw toolbox naar een hoger niveau tillen door gebruik te maken van veelzijdige gereedschappen. Ze zijn namelijk een waardevolle aanvulling!

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen