De innovaties en trends in windenergie

Windenergie heeft de afgelopen decennia een flinke opmars gemaakt. Niet voor niets zijn er steeds meer windturbines in Europa te zien. Alhoewel duurzame windenergie al veel ontwikkelingen heeft doorgemaakt, zijn er tegenwoordig nog steeds genoeg innovaties en trends waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste innovaties en trends op het gebied van windenergie voor je op een rij.

Grotere windturbines

Om te beginnen wordt er tegenwoordig steeds meer gebruikgemaakt van grotere windturbines met een hoger vermogen. Deze windturbines kunnen meer wind opvangen en produceren daardoor meer elektriciteit. Het resulteert niet alleen in een hogere energieopbrengst, maar ook in lagere kosten per eenheid opgewekte energie.

Offshore windenergie

Ook offshore windenergie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zoals de naam al zegt, zijn dit windturbines die op zee staan. Het voordeel hiervan is dat de wind er doorgaans krachtiger en stabieler is. Bovendien is er op zee meer ruimte beschikbaar, waardoor er zeer veel turbines kunnen worden geplaatst.

Floating windturbines

Ten derde zijn ook floating windturbines een opkomende innovatie op het gebied van windenergie. Het is een vorm van offshore windenergie waarbij de turbines niet worden verankerd aan de zeebodem, maar op het wateroppervlak drijven. Hierdoor kunnen ze ook in diepere wateren worden geïnstalleerd.

Slimme windturbines

Tegenwoordig bestaan er ook al slimme windturbines. Ze beschikken over geavanceerde sensoren en regelsystemen. Deze technologieën stellen windturbines in staat om data te verzamelen over de snelheid en richting van de wind. Hiermee kan op de lange termijn de duurzaamheid van de turbines worden verbeterd. 

Opslag van windenergie

Niet alleen het opwekken, maar ook het opslaan van windenergie is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. Aangezien windenergie sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden kan energieopslag helpen om mensen toch van stabiele stroom te voorzien. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van duurzame batterijen om de windenergie op een zuinige manier op te slaan.

Steeds vaker zijn er in Europa windturbines te zien. Dat komt doordat ze voor een duurzame energieopwekking zorgen. Toch zijn er op het gebied van windenergie nog steeds genoeg trends en innovaties waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van grote windturbines. Hiermee wordt er tegenover lagere kosten meer energie opgewekt. Ook vormen van offshore windenergie zoals floating windturbines worden steeds vaker toegepast. Tot slot wordt er de laatste tijd ook veelvuldig gewerkt met slimme windturbines en een duurzame opslag van de opgewekte energie.

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »
De voordelen van aanmaakblokjes en stookhout

Wanneer de winter aanbreekt, verandert het landschap in een betoverend wit wonderland. Echter, de betovering van het seizoen kan snel verdwijnen als je je realiseert dat je niet goed voorbereid bent op de koude temperaturen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen