De innovaties en trends in windenergie

Windenergie heeft de afgelopen decennia een flinke opmars gemaakt. Niet voor niets zijn er steeds meer windturbines in Europa te zien. Alhoewel duurzame windenergie al veel ontwikkelingen heeft doorgemaakt, zijn er tegenwoordig nog steeds genoeg innovaties en trends waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste innovaties en trends op het gebied van windenergie voor je op een rij.

Grotere windturbines

Om te beginnen wordt er tegenwoordig steeds meer gebruikgemaakt van grotere windturbines met een hoger vermogen. Deze windturbines kunnen meer wind opvangen en produceren daardoor meer elektriciteit. Het resulteert niet alleen in een hogere energieopbrengst, maar ook in lagere kosten per eenheid opgewekte energie.

Offshore windenergie

Ook offshore windenergie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zoals de naam al zegt, zijn dit windturbines die op zee staan. Het voordeel hiervan is dat de wind er doorgaans krachtiger en stabieler is. Bovendien is er op zee meer ruimte beschikbaar, waardoor er zeer veel turbines kunnen worden geplaatst.

Floating windturbines

Ten derde zijn ook floating windturbines een opkomende innovatie op het gebied van windenergie. Het is een vorm van offshore windenergie waarbij de turbines niet worden verankerd aan de zeebodem, maar op het wateroppervlak drijven. Hierdoor kunnen ze ook in diepere wateren worden geïnstalleerd.

Slimme windturbines

Tegenwoordig bestaan er ook al slimme windturbines. Ze beschikken over geavanceerde sensoren en regelsystemen. Deze technologieën stellen windturbines in staat om data te verzamelen over de snelheid en richting van de wind. Hiermee kan op de lange termijn de duurzaamheid van de turbines worden verbeterd. 

Opslag van windenergie

Niet alleen het opwekken, maar ook het opslaan van windenergie is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. Aangezien windenergie sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden kan energieopslag helpen om mensen toch van stabiele stroom te voorzien. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van duurzame batterijen om de windenergie op een zuinige manier op te slaan.

Steeds vaker zijn er in Europa windturbines te zien. Dat komt doordat ze voor een duurzame energieopwekking zorgen. Toch zijn er op het gebied van windenergie nog steeds genoeg trends en innovaties waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van grote windturbines. Hiermee wordt er tegenover lagere kosten meer energie opgewekt. Ook vormen van offshore windenergie zoals floating windturbines worden steeds vaker toegepast. Tot slot wordt er de laatste tijd ook veelvuldig gewerkt met slimme windturbines en een duurzame opslag van de opgewekte energie.

Lees ook:

Het belang van tuinverlichting

Tuinverlichting is meer dan een decoratief element. Het draagt bij aan de sfeer en veiligheid in je tuin. Juist geplaatste verlichting kan de mooiste aspecten van je tuin benadrukken.

Lees verder »
Wat is spourmuurisolatie precies?

Een goed geïsoleerd huis is van groot belang voor het behoud van een aangename temperatuur en het verminderen van energieverbruik. Een van de meest effectieve vormen van isolatie is spouwmuurisolatie.

Lees verder »
Zo monteer jij jouw eigen trapleuning: stappenplan

Trapleuningen zijn een essentieel onderdeel van de trap. Zo zorgen ze niet alleen voor extra veiligheid, maar kunnen ze ook de esthetiek van je interieur verbeteren. Of je nu een bestaande trapleuning vervangt of een nieuwe installeert, het monteren ervan lijkt op voorhand een uitdagende klus.

Lees verder »
De must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier

Heb je onlangs een woning gekocht en komt daar ineens een stuk tuin bij? Of wil je graag meer vrienden en familie helpen bi het onderhouden van de tuin? In beide gevallen ben je waarschijnlijk erg druk op zoek naar de beste must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen