Kabels vervangen: waar let je op?

Aan de slag met stopcontacten in huis: welke kabels heb je nodig? 

Voer jij klussen op het gebied van elektra in huis zelf uit, of schakel je hier de hulp van een elektricien voor in? Vaak wordt het werken met elektra als iets engs gezien, daar je het risico loopt een schok te krijgen. Toch is er weinig om je zorgen over te maken, wanneer je bijvoorbeeld een nieuw stopcontact aansluit of het aansluitpunt voor een lamp verplaatst. Zorg er vooraf voor, dat je de hoofdschakelaar omgezet hebt. Met een spanningszoeker controleer je of er nog stroom op een kabel in huis staat. Dit doe je door het uiteinde van de spanningszoeker tegen het koperdraad te houden. Begint er een klein lampje te branden in de spanningszoeker? In dat geval is de stroom niet juist omgezet. 

Sommige klussen kun je het beste uitbesteden 

Niet voor alle klussen op het gebied van elektra geldt dat het verstandig is deze zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van componenten in de meterkast, zoals de aardlekschakelaar of de installatieautomaat. Een dergelijke klus kun je het beste overlaten aan een elektricien. Overigens is het zelfs niet toegestaan om sommige van deze klussen uit te voeren zonder ondersteuning van een specialist. Neem bijvoorbeeld het installeren van een nieuwe groepenkast; dit moet gebeuren door iemand die een zogenaamd “zegelrecht” heeft. Vaak is dat een elektricien of installateur. 

Zelf een nieuw stopcontact aansluiten

Het aansluiten van een nieuw stopcontact in huis bestaat uit een aantal stappen. Vanaf een centraal punt, zoals een aansluitpunt voor de verlichting, moeten er kabels worden getrokken naar de plek waar je het stopcontact wilt monteren. Met een zogenaamde lasklem is het mogelijk om de nieuwe elektriciteitskabels aan te sluiten op de bestaande kabels in huis. Heb je dit niet eerder gedaan? Online vind je handige video’s waarin dit wordt voorgedaan. Je hoeft er geen elektricien voor te zijn; het is relatief eenvoudig. Bespaar niet op de kwaliteit van deze onderdelen of de kabels die je voornemens bent te gebruiken. Dit kan je op een later moment duur komen te staan als blijkt dat de kabels bijvoorbeeld niet stevig genoeg in de lasklem vastzitten. 

Bij het aansluiten van een stopcontact heb je een blauwe, een bruine en een groengele draad nodig. Wanneer je een aansluitpunt voor lampen openhaalt om de kabels door te trekken naar het punt waar het stopcontact komt, kan je ook een zwarte draad tegenkomen. Deze heb je voor het stopcontact niet nodig; het betreft een schakeldraad. 

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »
De voordelen van aanmaakblokjes en stookhout

Wanneer de winter aanbreekt, verandert het landschap in een betoverend wit wonderland. Echter, de betovering van het seizoen kan snel verdwijnen als je je realiseert dat je niet goed voorbereid bent op de koude temperaturen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen