Kabels vervangen: waar let je op?

Aan de slag met stopcontacten in huis: welke kabels heb je nodig? 

Voer jij klussen op het gebied van elektra in huis zelf uit, of schakel je hier de hulp van een elektricien voor in? Vaak wordt het werken met elektra als iets engs gezien, daar je het risico loopt een schok te krijgen. Toch is er weinig om je zorgen over te maken, wanneer je bijvoorbeeld een nieuw stopcontact aansluit of het aansluitpunt voor een lamp verplaatst. Zorg er vooraf voor, dat je de hoofdschakelaar omgezet hebt. Met een spanningszoeker controleer je of er nog stroom op een kabel in huis staat. Dit doe je door het uiteinde van de spanningszoeker tegen het koperdraad te houden. Begint er een klein lampje te branden in de spanningszoeker? In dat geval is de stroom niet juist omgezet. 

Sommige klussen kun je het beste uitbesteden 

Niet voor alle klussen op het gebied van elektra geldt dat het verstandig is deze zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van componenten in de meterkast, zoals de aardlekschakelaar of de installatieautomaat. Een dergelijke klus kun je het beste overlaten aan een elektricien. Overigens is het zelfs niet toegestaan om sommige van deze klussen uit te voeren zonder ondersteuning van een specialist. Neem bijvoorbeeld het installeren van een nieuwe groepenkast; dit moet gebeuren door iemand die een zogenaamd “zegelrecht” heeft. Vaak is dat een elektricien of installateur. 

Zelf een nieuw stopcontact aansluiten

Het aansluiten van een nieuw stopcontact in huis bestaat uit een aantal stappen. Vanaf een centraal punt, zoals een aansluitpunt voor de verlichting, moeten er kabels worden getrokken naar de plek waar je het stopcontact wilt monteren. Met een zogenaamde lasklem is het mogelijk om de nieuwe elektriciteitskabels aan te sluiten op de bestaande kabels in huis. Heb je dit niet eerder gedaan? Online vind je handige video’s waarin dit wordt voorgedaan. Je hoeft er geen elektricien voor te zijn; het is relatief eenvoudig. Bespaar niet op de kwaliteit van deze onderdelen of de kabels die je voornemens bent te gebruiken. Dit kan je op een later moment duur komen te staan als blijkt dat de kabels bijvoorbeeld niet stevig genoeg in de lasklem vastzitten. 

Bij het aansluiten van een stopcontact heb je een blauwe, een bruine en een groengele draad nodig. Wanneer je een aansluitpunt voor lampen openhaalt om de kabels door te trekken naar het punt waar het stopcontact komt, kan je ook een zwarte draad tegenkomen. Deze heb je voor het stopcontact niet nodig; het betreft een schakeldraad. 

Lees ook:

De must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier

Heb je onlangs een woning gekocht en komt daar ineens een stuk tuin bij? Of wil je graag meer vrienden en familie helpen bi het onderhouden van de tuin? In beide gevallen ben je waarschijnlijk erg druk op zoek naar de beste must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier.

Lees verder »
Tuingereedschap dat je zeker nodig zult hebben

Als je een tuin hebt en deze goed wilt onderhouden, heb je degelijk tuingereedschap nodig. Welk gereedschap je precies nodig hebt, hangt af van het soort werk dat je gaat doen.

Lees verder »
Berg gereedschap en materialen op een veilige manier op

Als hobbyklusser of professioneel timmerman ben je zuinig op je gereedschap. Je bent gewend aan de machines waarmee je werkt en zit niet te wachten op het onnodig moeten vervangen hiervan. Kies om deze reden voor een professionele werkplaats inrichting, om het gereedschap op een veilige en overzichtelijke manier op te kunnen bergen na het uitvoeren van een klus.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen