Steek je handen uit de mouwen: zelf een prieel bouwen

Ben je je tuin na al die jaren een beetje zat? Je bent blij met je meubels en je planten, maar je mist iets… Door middel van een prachtig prieel kun je je tuin net iets extra’s geven. Je ziet priëlen en paviljoenen voornamelijk in parken, maar ze komen ook steeds vaker voor in voor- en achtertuinen. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een prieel is en hoe je zelfstandig een prieel bouwt. Bob de Bouwer is er niets bij! 

Wat is een prieel?

Een prieel is een vrijstaand open houten tuinhuisje, waar je lekker onder kunt zitten. In de 19e eeuw waren de huisjes erg populair bij de adel. Het zal je tuin dus een chique uiterlijk geven. Een prieel is perfect voor mensen die de inrichting van hun tuin willen veranderen. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en je kunt hem op alle mogelijke plekken in je tuin plaatsen. Daarnaast kun je je huisje decoreren hoe je wilt. Denk hierbij aan mooie decoratieve planten langs de pilaren.

Zo zet je ‘m in elkaar

Je kunt een prieel zelf ontwerpen, maar je kunt er ook voor kiezen er één te bestellen. Wanneer je een prieel besteld, is deze gemakkelijk zelf in elkaar te zetten. Een tuinprieel bestaat uit vier pilaren, ook wel staanders genoemd. Je monteert de zijkanten van het prieel aan elkaar vast en zet ze rechtop om met elkaar te verbinden. De basis staat, er ontbreekt enkel nog een dak. Hoe het dak gemonteerd dient te worden, is afhankelijk van het type huisje dat je besteld. Maar we garanderen dat dit appeltje eitje zal zijn. 

De diverse functies van een prieel

Zo’n tuinprieel heeft meerdere functies. Zo maakt hij niet enkel je tuin een stuk gezelliger, maar is het ook een praktisch bouwwerk. Zo kun je met elk type weer toch in de tuin zitten. Verbrand je snel? Geen probleem, met een prieel zit je heerlijk in de schaduw. Regent het? Maakt niet uit. Jij blijft droog! Maar, wacht… er is meer. Je kunt een prieel zelfs gebruiken als carport. Het kan natuurlijk ook andersom, de diverse carports van fonteyn kunnen ook fungeren als tuinprieel. 

Al met al is een prieel enorm simpel in elkaar te zetten, maar je kunt jaren van het praktische huisje genieten. Daarnaast geeft een tuinhuisje je tuin een originele uitstraling. Heerlijk in de schaduw (of in de regen).  De perfecte tuin om het gehele jaar door te brengen.  

Lees ook:

De innovaties en trends in windenergie

Windenergie heeft de afgelopen decennia een flinke opmars gemaakt. Niet voor niets zijn er steeds meer windturbines in Europa te zien. Alhoewel duurzame windenergie al veel ontwikkelingen heeft doorgemaakt, zijn er tegenwoordig nog steeds genoeg innovaties en trends waarmee de duurzaamheid verder kan worden verbeterd. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste innovaties en trends op het gebied van windenergie voor je op een rij.

Lees verder »
Hoe kies je de juiste zaag voor je klus?

Het kiezen van de juiste zaag voor je klus is niet eenvoudig. Zo bestaan er allerlei verschillende soorten zagen met verschillende functionaliteiten. Bovendien zijn er ook de nodige verschillen in welke zaag het meest geschikt is voor een bepaalde klus. Om voor jezelf een passende keuze te maken, geven we je in dit artikel drie factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een zaag. 

Lees verder »
De must-haves voor gereedschappen

Regelmatig zal het voorkomen dat je iets hebt om te klussen in huis. Het is dan fijn als je alle gereedschappen bij de hand hebt. Anders werk je namelijk met materialen die helemaal niet passen bij de klus, dit kan leiden tot beschadigingen en verwondingen. Maar welke materialen heb je sowieso nodig tijdens het klussen?

Lees verder »
De cirkelzaag en wat je met dit apparaat kunt doen

Wanneer je je een beetje verdiept in de wereld van het gereedschap, ken je hem vast wel: de cirkelzaag. Ben je misschien van plan om een cirkelzaag aan te schaffen? Dan raden we je aan om eerst dit artikel te lezen. Hier vertellen wij jou waar je op moet letten voordat je een cirkelzaag aanschaft, en wat je met een cirkelzaag zou kunnen doen.

Lees verder »
Een veelzijdige tool voor gereedschap experts

Voor iedere gereedschap expert zijn goede gereedschappen een essentieel onderdeel van hun werkzaamheden. Je kunt jouw toolbox naar een hoger niveau tillen door gebruik te maken van veelzijdige gereedschappen. Ze zijn namelijk een waardevolle aanvulling!

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen