Steek je handen uit de mouwen: zelf een prieel bouwen

Ben je je tuin na al die jaren een beetje zat? Je bent blij met je meubels en je planten, maar je mist iets… Door middel van een prachtig prieel kun je je tuin net iets extra’s geven. Je ziet priëlen en paviljoenen voornamelijk in parken, maar ze komen ook steeds vaker voor in voor- en achtertuinen. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een prieel is en hoe je zelfstandig een prieel bouwt. Bob de Bouwer is er niets bij! 

Wat is een prieel?

Een prieel is een vrijstaand open houten tuinhuisje, waar je lekker onder kunt zitten. In de 19e eeuw waren de huisjes erg populair bij de adel. Het zal je tuin dus een chique uiterlijk geven. Een prieel is perfect voor mensen die de inrichting van hun tuin willen veranderen. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en je kunt hem op alle mogelijke plekken in je tuin plaatsen. Daarnaast kun je je huisje decoreren hoe je wilt. Denk hierbij aan mooie decoratieve planten langs de pilaren.

Zo zet je ‘m in elkaar

Je kunt een prieel zelf ontwerpen, maar je kunt er ook voor kiezen er één te bestellen. Wanneer je een prieel besteld, is deze gemakkelijk zelf in elkaar te zetten. Een tuinprieel bestaat uit vier pilaren, ook wel staanders genoemd. Je monteert de zijkanten van het prieel aan elkaar vast en zet ze rechtop om met elkaar te verbinden. De basis staat, er ontbreekt enkel nog een dak. Hoe het dak gemonteerd dient te worden, is afhankelijk van het type huisje dat je besteld. Maar we garanderen dat dit appeltje eitje zal zijn. 

De diverse functies van een prieel

Zo’n tuinprieel heeft meerdere functies. Zo maakt hij niet enkel je tuin een stuk gezelliger, maar is het ook een praktisch bouwwerk. Zo kun je met elk type weer toch in de tuin zitten. Verbrand je snel? Geen probleem, met een prieel zit je heerlijk in de schaduw. Regent het? Maakt niet uit. Jij blijft droog! Maar, wacht… er is meer. Je kunt een prieel zelfs gebruiken als carport. Het kan natuurlijk ook andersom, de diverse carports van fonteyn kunnen ook fungeren als tuinprieel. 

Al met al is een prieel enorm simpel in elkaar te zetten, maar je kunt jaren van het praktische huisje genieten. Daarnaast geeft een tuinhuisje je tuin een originele uitstraling. Heerlijk in de schaduw (of in de regen).  De perfecte tuin om het gehele jaar door te brengen.  

Lees ook:

Het belang van tuinverlichting

Tuinverlichting is meer dan een decoratief element. Het draagt bij aan de sfeer en veiligheid in je tuin. Juist geplaatste verlichting kan de mooiste aspecten van je tuin benadrukken.

Lees verder »
Wat is spourmuurisolatie precies?

Een goed geïsoleerd huis is van groot belang voor het behoud van een aangename temperatuur en het verminderen van energieverbruik. Een van de meest effectieve vormen van isolatie is spouwmuurisolatie.

Lees verder »
Zo monteer jij jouw eigen trapleuning: stappenplan

Trapleuningen zijn een essentieel onderdeel van de trap. Zo zorgen ze niet alleen voor extra veiligheid, maar kunnen ze ook de esthetiek van je interieur verbeteren. Of je nu een bestaande trapleuning vervangt of een nieuwe installeert, het monteren ervan lijkt op voorhand een uitdagende klus.

Lees verder »
De must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier

Heb je onlangs een woning gekocht en komt daar ineens een stuk tuin bij? Of wil je graag meer vrienden en familie helpen bi het onderhouden van de tuin? In beide gevallen ben je waarschijnlijk erg druk op zoek naar de beste must-have tuingereedschappen voor elke beginnende tuinier.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen