Steek je handen uit de mouwen: zelf een prieel bouwen

Ben je je tuin na al die jaren een beetje zat? Je bent blij met je meubels en je planten, maar je mist iets… Door middel van een prachtig prieel kun je je tuin net iets extra’s geven. Je ziet priëlen en paviljoenen voornamelijk in parken, maar ze komen ook steeds vaker voor in voor- en achtertuinen. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een prieel is en hoe je zelfstandig een prieel bouwt. Bob de Bouwer is er niets bij! 

Wat is een prieel?

Een prieel is een vrijstaand open houten tuinhuisje, waar je lekker onder kunt zitten. In de 19e eeuw waren de huisjes erg populair bij de adel. Het zal je tuin dus een chique uiterlijk geven. Een prieel is perfect voor mensen die de inrichting van hun tuin willen veranderen. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en je kunt hem op alle mogelijke plekken in je tuin plaatsen. Daarnaast kun je je huisje decoreren hoe je wilt. Denk hierbij aan mooie decoratieve planten langs de pilaren.

Zo zet je ‘m in elkaar

Je kunt een prieel zelf ontwerpen, maar je kunt er ook voor kiezen er één te bestellen. Wanneer je een prieel besteld, is deze gemakkelijk zelf in elkaar te zetten. Een tuinprieel bestaat uit vier pilaren, ook wel staanders genoemd. Je monteert de zijkanten van het prieel aan elkaar vast en zet ze rechtop om met elkaar te verbinden. De basis staat, er ontbreekt enkel nog een dak. Hoe het dak gemonteerd dient te worden, is afhankelijk van het type huisje dat je besteld. Maar we garanderen dat dit appeltje eitje zal zijn. 

De diverse functies van een prieel

Zo’n tuinprieel heeft meerdere functies. Zo maakt hij niet enkel je tuin een stuk gezelliger, maar is het ook een praktisch bouwwerk. Zo kun je met elk type weer toch in de tuin zitten. Verbrand je snel? Geen probleem, met een prieel zit je heerlijk in de schaduw. Regent het? Maakt niet uit. Jij blijft droog! Maar, wacht… er is meer. Je kunt een prieel zelfs gebruiken als carport. Het kan natuurlijk ook andersom, de diverse carports van fonteyn kunnen ook fungeren als tuinprieel. 

Al met al is een prieel enorm simpel in elkaar te zetten, maar je kunt jaren van het praktische huisje genieten. Daarnaast geeft een tuinhuisje je tuin een originele uitstraling. Heerlijk in de schaduw (of in de regen).  De perfecte tuin om het gehele jaar door te brengen.  

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »
De voordelen van aanmaakblokjes en stookhout

Wanneer de winter aanbreekt, verandert het landschap in een betoverend wit wonderland. Echter, de betovering van het seizoen kan snel verdwijnen als je je realiseert dat je niet goed voorbereid bent op de koude temperaturen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen